Bewust worden door Inzicht
Astrologie & Tarot
bewustwording

 
home energie astrologie tarot inzicht consulten   contact



Vergeven, wat is het?
De essentie van vergeven is de schuld, die je iemand hebt opgelegd, wegnemen. Iemand heeft volgens jou ergens schuld aan. Meestal ontstaat het beschuldigen van iemand doordat je op één of andere manier gekwetst bent door die persoon. Je wordt dan boos omdat de ander jou pijn heeft gedaan. Door te vergeven neem je de "schuld" bij de ander weg en laat je frustraties en negatieve gevoelens waar je mee rondloopt los.


Wat vergeven niet is
Vergeven wordt vaak verkeerd begrepen. Soms wordt er van uit gegaan dat, als je de ander vergeeft, hij er “te gemakkelijk van af komt “. Dit is niet het geval. Vergeven is een proces voor jezelf en heeft niets met de ander te maken. De ander gaat ondertussen toch wel door met zijn leven. Zolang jij niet kunt vergeven ben jij de enige die met nare gevoelens rond blijft lopen. Je wilt dan met je boosheid de ander steeds opnieuw straffen voor dat wat je bent aangedaan. Boos zijn is niet erg, het is een normale menselijke reactie en het is soms zelfs nodig om dingen te verwerken. Boos blijven is wel erg, het is ongezond en zorgt voor veel nare situaties, voor jezelf en voor anderen.

Vergeven heeft ook niks te maken met wie er wel of niet gelijk heeft, of dat als je vergeeft je de ander weer zou moeten vertrouwen.
Vergeven gaat er ook niet om dat iemand eerst schuld moet bekennen of dat je eerst “het spijt me” wilt horen voordat je kunt vergeven.
Vergeven is zeker ook geen toestemming voor de ander om jou weer opnieuw te kwetsen.

Vergeven verlangt ook niet van je dat je meteen moet vergeten wat jou zo geraakt heeft, zulke dingen blijven soms toch als herinnering aanwezig. Alleen door te vergeven verdwijnt wel de emotionele lading die er op rustte en kun je het helemaal loslaten zonder dat je steeds op een nare manier aan de situatie terug hoeft te denken.


 

Vergeven opent je hart
Het is een innerlijk proces. Je doet het helemaal alleen. Je hebt hiervoor de ander niet persé nodig. Vergeven kun je dus ook als de ander, die je wilt vergeven, er niet (meer) is. Door de ander te vergeven ben je bereid om wrok, boosheid, woede, frustratie, en misschien zelfs wel gevoelens van haat los te laten. Vergeven doe je in de eerste plaats voor jezelf, jij bent degene die met deze nare gevoelens rondloopt. Door de ander te vergeven bevrijd je jezelf van al die nare gevoelens.


Vergeven is een kracht
Deze nare gevoelens nemen veel ruimte in beslag waardoor er niet veel meer overblijft voor liefde en harmonie. Niet alleen voor die ene persoon die je een schuld hebt opgelegd maar ook voor anderen in je omgeving. Nare gevoelens en frustraties hebben hun uitwerking vaak ook in andere dingen en kunnen er voor zorgen dat je minder in harmonie leeft met jezelf en met anderen. Vergeven is niet zwak, het vraagt juist heel veel kracht maar door echt vanuit je hart te vergeven wordt je alleen maar sterker.


Gevoelens uiten
Niet vergeven kan er voor zorgen dat energie geblokkeerd wordt. Uiting geven aan je gevoelens is daarom heel erg belangrijk. Dit heeft als doel om je gevoelens te ontdoen van hun lading zodat vastzittende energie weer vrij te kan stromen. Je gevoelens van pijn, verdriet of boosheid uiten kun je op verschillende manieren doen. Enkele voorbeelden zijn bijv. een flinke huilbui, een brief schrijven, het heel hard uitschreeuwen, visualiseren of een stand-in nemen om tegen aan te praten.


Vergeven is loslaten
van negatieve gevoelens, jezelf bevrijden door de ballast waar je mee rondloopt van je af te gooien. Woede gebruiken om de ander steeds opnieuw te straffen heeft geen effect. Je hebt er alleen jezelf mee. Vergeet niet dat het heel veel energie kost om de ander steeds de schuld te blijven geven. Energie die je anders aan fijne dingen kunt besteden, waar je jezelf en anderen gelukkig mee kunt maken.

 


 

Plaats een reactie
 
Datum:  
Ik
in de relatie
De ander
in de relatie
Ouders
en hun invloed
Vergeven
is voor jezelf
 
 

 

sitemap © 2005-2020 – alle rechten voorbehouden - disclaimer